Pytanie o pękające szyby przednie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pooh2005
    Drive
    • 2005
    • 47

szkoda, niestety wiecej podforuff u nas nie ma.

Ogolnie rzecz biorac rob co uwazasz za stosowne. Jak Ci wpadnie cos w oczy to moderuj wedle uznania.
    Pamietaj tylko, ze nie uprawiamy u nas cenzury!
  • Qulek
    RS
    • 2005
    • 1630
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

No właśnie tak sie zastanawiałem po rozmowie z panami z ASO którą wersje nadwoziową bardziej to trapi.. wg. moich rozmów z nimi wyszło na to ze czesciej pekaja szyby w liftbacku.. i teraz pytanie co wy na to.. co o tym myslicie :?:
    BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Wiesz nie rozumiem o co Ci chodzi , które szyby?boczne ? przednie?
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Qulek
        RS
        • 2005
        • 1630
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Oczywiście przednie.. sorka nie dopisałem..

EDIT :

Poprawiłem..
        BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• nico21
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 2640
          • Volkswagen

Ja jeżdze moja skodzina juz 7 rok i narazie na szczescie nie miałem takiej przypadłosci Pewnie moja octavka zadowolona jest z mojego opiekowania sie nia :diabelski_usmiech
          DACAR.team

Komentarz

• Ziomal
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 5841
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Hmm nie wiem co o tym sądzić , jaka jest różnica pomiędzy przednią szybą w liftbacku a kombi?

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• motorsport
              Drive
              • 2005
              • 61

Mam Combi (99) i właśnie mi pękła, z tego co wiem poprzedni właściciel wymienił jedną jeszcze na gwarancji. Jak rozbiorę to zajrzę tam - może na ramce jest jakiś zgrzew technologiczny, który trzeba wyfrezować, a może szyba to po prostu element nośny karoserii :-)

Komentarz

• RomanS
                Elegance
                • 2004
                • 804

Każda szyba gdy jest klejona do nadwozia zaczyna być elementem nośnym karoserii.
                Ja w mojej nie-kombi wymieniłem szybę przednią w 2002 roku, poprzedni właściciel wymieniał 2 razy, ostatnio na miesiąc przed sprzedażą, czyli 3 m-ce przede mną. Nadwozie Octavii pracuje dosyć mocno, ładnie to potwierdzała krata homologacyjna (której się niedawno pozbyłem, uff), trzeszcząca niemiłosiernie przy nierównościach drogi, najbardziej wtedy gdy była mocno dociągnięta śrubami (wobec tego u mnie miałem ją zamocowaną tylko najednej śrubie- zdecydowanie mniej hałasu - drugie mocowanie było "pływające").
                W poprzednio użytkowanych samochodach (Golf 3, Passat B3,4,5) szyby przednie też były klejone, żadna jednak nie pękła sama z siebie. Po prostu inna (może droższa) wersja konstrukcji nadwozia, przy praktycznie tym samym (poza B5) zawieszeniu.

Między kombi a nie-kombi (specjalnie tak piszę aby nie wywoływać nowego tematu, nota bene ostatnio na moim świadectwie homologacji zauważyłem, że mam sedana !) może być różnica, oczywiście nie szyby, bo ta jest ta sama, ale sztywności nadwozia. Przecież ona (sztywność) z racji różnic konstrukcyjnych nie jest identyczna. Pytanie tylko, które nadwozie jest bardziej sztywne ? :szeroki_usmiech
                Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• krzyszt0f
                  Drive
                  • 2006
                  • 64

Zamieszczone przez RomanS
                  Każda szyba gdy jest klejona do nadwozia zaczyna być elementem nośnym karoserii.
                  Fakt ze szyba przednia jest klejona wpływa znacznie na sztywność całej karoserii, wystarczy ze jest źle wklejona i szybko moze się okazac ze zaczyna pękać znowu.
                  Gratuluję wyboru forum

Komentarz

• huwe
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 976

to, że czołówka pracuje, i to mocno mogę potwierdzić na swoim przykładzie: w tamtym roku brzdęknął mi kamyczek : idealnie pod prawą wycieraczkę - nawet nie było tego widać od zewnątrz, bo zasłaniało widok pióro, ale od środka było widać idealnie. Myślałem, że przejeżdżę do końca zimy i wymienię na nową. Gdzie tam po 70 km, czyli po ok 40 min od uderzenia szybka była podzielona na pół piękną ryską. Po prostu szło w oczach.
                    Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• splawik
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1292

U mnie w poprzedniej skodzianie(liftback) pękła ot tak sama z siebie dwa razy.Po miesiącu od wyjechania z salonu i po 7 latach tak ładnie w lewym górnym rogu. .Coś w tym musi być.Teraz mam kombiaka i narazie k

Pozdrówka
                      A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                      AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                      O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                      -------------------------------------------------
                      Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• Ziomal
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 5841
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Wystarczy że mały kamien nam zrobi dziurkę o średnicy 1cm aby w przeciągu kilku godzin jazdy po naszych drogach pęknięcie poszło dalej :evil:

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Zibi
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 491

Zamieszczone przez RomanS
                          Między kombi a nie-kombi (specjalnie tak piszę aby nie wywoływać nowego tematu, nota bene ostatnio na moim świadectwie homologacji zauważyłem, że mam sedana !) może być różnica, oczywiście nie szyby, bo ta jest ta sama, ale sztywności nadwozia. Przecież ona (sztywność) z racji różnic konstrukcyjnych nie jest identyczna. Pytanie tylko, które nadwozie jest bardziej sztywne ? :szeroki_usmiech
                          Hello

IMHO bardziej sztywne jest to, ktore ma m.in. grubszy stabilizator przedni.
                          W naszych autach wystepuja 3 grubosci stabilizatorow: 19, 21 i 23 mm

(pozycja nr 2 i 2a)

Jak sie dzisiaj naocznie przekonalem u siebie w kombiaku mam 23 mm.

Moze posiadacze liftbackow z lzejszymi silnikami maja ciensze stabilizatory.

Dzisiaj przed sprawdzeniem grubosci zrobilem maly zwiad telefoniczny w tym temacie:
                          - towar ten jest generalnie niedostepny poza ASO,
                          - w ASO nie maja tego na stanie, towar wylacznie na zamowienie,
                          - w Poznaniu nie maja tego na stanie, czas dostawy srednio 2 tyg
                          - cena ok 300 zl

Innym rozwiazaniem problemu sztywnosci nadwozia sa rozporki, ale ten temat byl tu walkowany kilka razy, np. tu :

PS. Mam malego pajaczka na przedniej szybie od momentu zakupu auta i zero problemow z jego powiekszaniem.

Pozdrawiam
                          Zibi

Komentarz

• RomanS
                            Elegance
                            • 2004
                            • 804

O ile dobrze pamiętam, ( a nie mam ETKI w tej chwili pod ręką) to mam najgrubszy stabilizator, bo silnik AGU.
                            Wydaje się, że duże znaczenie ma jakość wklejenia szyby. Fabrycznie jest prawdopodobnie najlepiej, ale później następne to jest jak komu się uda. Chodzi mi o dokładnie równomierne ułożenie szyby i dokładnie równomierny docisk. Wtedy mamy szansę na równomierny rozkład naprężeń i największą wytrzymałość szyby. Wszystko to przy założeniu, że sama szyba też jest na całej swej wielkości jednolita i równomierna.
                            Trochę dużo tych założeń, poza tym w innych samochodach z przednią klejoną szybą żadna mi nie pękła (nawet gdy były wklejane poza fabryką), stąd wniosek o mniejszej sztywności nadwozia Octavii. Wiadomo, że we wszystkich samochodach nadwozie pracuje, może w Octavii ze względu na taką a nie inną konstrukcję pracuje bardziej. :roll:

Komentarz

• howard7
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 1120

Zamieszczone przez Ziomal
                              Wystarczy że mały kamien nam zrobi dziurkę o średnicy 1cm aby w przeciągu kilku godzin jazdy po naszych drogach pęknięcie poszło dalej :evil:
                              sorki za OT ale chyba miales na mysli 1mm bo 1cm to juz nie "mała dziorka"
                              przy wymianie szyby najwazniejsze jest idealnie równe polozenie kleju wszelkie niedociagniecia powoduja szum szyby a z tego co wiem to szybki w szkodnikach padaja ze wzgledu na niezbyt dokladne klejenie tego elementu w fabryce
                              SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                              Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• RomanS
                                Elegance
                                • 2004
                                • 804

howard7, no ale w fabryce robi to automat pozycjonując i dociskając szybę. Technologia zupełnie inna niż przy późniejszych "ręcznych" wymianach szyb wklejanych (chociażby dlatego, że w fabryce nie można sobie pozwolić na tak długie czekanie po wklejeniu szyby, wiadomo - taśma idzie dalej ). Nie widziałem tego na własne oczy w Skodzie ale skoro inne firmy tak montują to Skoda chyba też no nie ?
                                Z powyższego wywiódłbym wniosek, że szyby montowane fabrycznie są zamontowane najlepiej (oczywiście mogą się zdarzyć usterki gwarancyjno- reklamacyjne).

Czyżbyś sugerował, że w fabrykach Skody oszczędzają np. na kleju czy też na porządnym zaprogramowaniu automatu ? :wink:

Komentarz

• howard7
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 1120

Czyżbyś sugerował, że w fabrykach Skody oszczędzają np. na kleju czy też na porządnym zaprogramowaniu automatu ?
                                  z tego co wiem to wklejenie jest oki a oszczednosci sa z jakoscia szyb
                                  to jest tylko to co usłuszalem
                                  ze jest wiecej niz jeden dostawca szyb i jest loteria albo jest oki albo nie do konca oki
                                  SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                                  Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• RomanS
                                    Elegance
                                    • 2004
                                    • 804

Całkiem możliwe, czasy są takie, że każdy producent zmienia dostawców na jak najtańszych, no a wiadomo od zawsze, że praw ekonomii oszukać się nie da :twisted:

Komentarz

• Pulse
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 461

Re: Pytanie o pękające szyby przednie

Zamieszczone przez Qulek
                                      wg. moich rozmów z nimi wyszło na to ze czesciej pekaja szyby w liftbacku.. i teraz pytanie co wy na to.. co o tym myslicie :?:
                                      mysle ze to nie robi, mam kombi i wlasnie dwa dni temu mi szyba walnela ;-(
                                      :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• Zibi
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 491

Re: Pytanie o pękające szyby przednie

Zamieszczone przez Pulse
                                        Zamieszczone przez Qulek
                                        wg. moich rozmów z nimi wyszło na to ze czesciej pekaja szyby w liftbacku.. i teraz pytanie co wy na to.. co o tym myslicie :?:
                                        mysle ze to nie robi, mam kombi i wlasnie dwa dni temu mi szyba walnela ;-(
                                        Hello

1. Jaki masz silnik
                                        2. Jaki masz nacisk na przednia os

M.in. te rzeczy wplywaja na to jakie warianty podzespolow zostaly zastosowane w podwoziu twoje Octy.

Poza tym czy szyba pekla ci tak sama z siebie czy jakis kamien jej pomogl ?
                                        Ile razy wymienial szybe poprzedni wlasciciel ?

Istnieje pare czynnikow wplywajacych na sklonnosc do pekania przednich szyb w Octaviach. Jest chyba nawet na to jakies orzeczenie bieglych, tym niemniej przeciez nie kazda szyba peka bo mamy malo sztywna bude.

Pozdrawiam
                                        Zibi

Komentarz

• Pulse
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 461

1. Silnik 1.9 TDI 2002r, 110KM nie wiem skad sie odcztyuje ten kod ;-)
                                          2. Nacisk 10kN
                                          ile razy zmienial szybe poprzedni wlasciciel to nie wiem, obstawialbym ze to bedzie pierwsza szyba bo jest Skody, chyba ze poprzednik naprawde nie mial co robic z pieniedzmi w co watpie.
                                          :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• chester121
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1053

ja tak czytam te posty i z kazdym coraz bardziej kocham moja niunie k
                                            auto mam z 2002r liftbach (lub sedan czy hatchback jak kto woli :twisted: )
                                            niestety mieszkam kolo wroclzwia i 60% przebiegu auta przebyla po wroclawskich drogch
                                            dadatkowo na autostradach zawsze ide ponad 170km/h
                                            takze szybe( oraz przednia maske) mam od malych kamyczkow rozwalona w kazdym miejscu(wycieraczki juz powoli mi przestaja zbierac wode tyle jest dziur :wink: )
                                            a szyba jak nie peka tak nie peka :twisted:

Komentarz

• TAXI
                                              Classic
                                              • 2005
                                              • 36

Witam

O I szybka pękła przy 58000, aso wymieniło na gwarancji,Pękła sama z siebie podczas postoju.Na pewno szyba jest elementem usztywniającym bo potem jeszcze przez tydzień jezdziłem z pękniętą i podczas jazdy po dziurach gołym okiem było widać że pęknięcie pracuje i trzeszczy.OI, TDI 90, Drive

Komentarz

• EŁ
                                                L&K
                                                • 2004
                                                • 1168
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

jak widac co egzemplarz to inaczej....ja np od prawie dwóch lat mam malutką dziurke po kamyczku pod prawą wycieraczką...i mimo że jezdze na twardej zawieszce, powerflexach, felgach 17 to nic sie dalej z tym nie dzieje.....ale stabilizator jest 23 mm

Komentarz

wiem odgrzeaany temat
                                                  mi pekła poraz drugii

Komentarz

Pracuję...